Akne Skarı Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?
- Dr. Cansu Alakbarov
- 5 Şub 2023
- 1 dakikada okunur
Aktif #akneleri olan bir hastaysak elbette ilk yapacağımız şey #dermatoloji doktoruna muayene olmaktır. Bazen bizim #akne sandığımız durum alerjik bir reaksiyon, gül hastalığı, paraziter enfeksiyon, fungal enfeksiyon olabilir. Tüm bu durumların ayırıcı tanısı için uzman hekimden yardım almalıyız. #Akne tedavisinde kullanılan birçok tedavi sadece dermatoloji uzmanı tarafından reçete edilebilir ve reçetesiz alınamaz, buna krem-jel tedavileri de dahil. Eğer eczaneden reçetesiz ilaç almış ya da aile hekiminin reçete ettiği #akne ilaçlarını kullanmışsak ve #aknelerimiz geçmediyse pes etmemeliyiz. Hem dermatoloji uzmanına muayene olmalı hem de önerdiği topikal ilaçları en az 6-8 hafta süreyle düzenli olarak kullanmalıyız. 1-2 hafta düzensiz kullanılan ve fayda göstermeyen ilaç tedavileri için düzenli kullanıma devam etmek önemlidir, yarıda kesmemeliyiz. Kısacası tedaviye erken başlamak ve tedavide sebat etmek önemlidir.

Kırmızı, aktif haldeki bir #sivilceyi sıkmaya çalışmak çok yanlıştır. Doğru olan #sivilcenin antibiyotikli tedavilerle kendisinin kurumasıdır. Sıkılmaya çalışılan #sivilcelerde kanama olur ve bu da hem çöküntü şeklinde #akneskarına hem de koyu renkli kalmasına neden olur.
#Aknelere diş macunu sürmek, aspirin sürmek ya da asitli herhangi bir ürünü sürmek uygun değildir. #Akneyi doğru şekilde kurutmayacağı gibi cilt bariyerini de bozacaktır.
Aktif bir #akne çıktığında yapmak gereken #salisilikasitli tonikle tüm yüzü temizlemek, benzoil peroksit ve antibiyotik içeren topikal #akne ilacını günde 2 kere kullanmaktır. Benzoil peroksitli ilaçlar dermatolog reçetesi olmadan temin edilemeyebilir. Bu nedenle kısa süreli olarak #hidrokolloid #aknebantlarından faydalanılabilir.
Kısacası #aknenin skar bırakmadan iyileşmesi için yapabileceğimiz en önemli şey erken dönemde doğru tedavi ajanlarıyla, hekim ile uyumlu şekilde tedavi sürecini yürütmektir.
Comments